4 идеи за освежаване на интериора у дома

Щом настъпи пролетта и още повече щом на хоризонта се зададе лятото, все по-често започваме да се замисляме за освежаване на интериора у дома. Това е напълно естествен порив. Повечето слънчева светлина, цъфтящата природа навън, лежерното настроение създават искрено желание да ги отразим и в едно по-жизнерадостно обзавеждане на дома.

Първо ще споделим някои общи принципи, които ще насочат артистичния ви порив и ще фокусират креативността ви, а после ще ви дадем практични съвети как да превърнете ентусиазма в конкретни идеи за освежаване на интериора на вашия дом:
Свежи акценти в дома – тайната на освежаването на интериора е най-вече в поставянето на акценти. Няма нужда непременно от кардинални промени в обзавеждането на дома. Свежо е, накъдето и да погледнете, да има детайл, който казва „разгледай ме”.

Повече светлина – освежаването на интериора винаги е свързано с увеличаване на осветеността на дома. Светлината прави цветовете по-ярки и придава на всяко жилище повече енергия и жизнерадостно излъчване. Тя е особено важна, ако жилището ви е по-малко.

Пространство – просторът по естествен път създава повече свежест. Сякаш можем да си поемаме дъх по-дълбоко, ако вкъщи е по-просторно.

Нова атмосфера – цялостната смяна на обстановката, може да донесе много свежест, дори и без покупка на нови мебели и аксесоари

Следването на тези четири принципа за обновяване и освежаване на интериора у дома, отключват креативността и помагат да стигнете до конкретни идеи за свежа промяна в обзавеждането. И въпреки, че вече може да ви хрумват някои интересни неща, ще ви улесним, като ви споделим някои идеи за освежаване на жилището.
Ето нашите 4 идеи за освежаване на интериора у дома:
1. Помислете за някои конкретни аксесоари във вашия дом, които да бъдат по-ярки. Разчупете стереотипите с ярки тонове на неща от обзавеждането на дома, които се забелязват всеки ден. Ако не сте особено смели, първо опитайте с по-безобидни вещи. Такива, които се очаква да бъдат по-ярки и присъствието им няма да шокира никого. Например декоративни възглавнички. Купете десетина декоративни възглавнички в ярки цветове и ги разпръснете из всекидневната и кухнята. За да постигнете максимално освежаване на интериора, не подреждайте декоративните възглавнички в стриктна редичка на канапето. Сложете ги на различни места, така че да изглеждат небрежно и дори леко разхвърляно. Подобен подход може да имате и за свещниците в дома. Или пък за абажурите – направете някои от тях ярко-жълти или ярко-зелени например.

2. Ако сте по-смели относно интериора на дома, купете някои нови – или пребоядисайте някои от старите – мебели и уреди в ярки цветове. Идеята е да разчупите цветовите стереотипи за съответната категория предмети и да изненадате с нестандартна визия на нещо, което ползвате всеки ден. Например обзаведете кухнята си с ярко жълт хладилник, или ярко-червена фурна. Особено ако интериорът на кухнята ви е по-семпъл, този ход ще донесе нова енергия на цялото пространство.

3. Сменете тапетите с такива, с по-ярки цветове. Особено в коридора, където почти винаги е по-мрачно, тази промяна на интериора действа изключително освежаващо на визията. Приемете стените като платна, оцветете ги в ярки тонове, декорирайте някои от тях. И домът ви ще грейне!

4. Пренаредете мебелите и сменете завесите, за да „поканите” светлината в дома си. Сложете повече малки лампи в по-тъмните краища на жилището, вместо да разчитате само на големите полилеи. Ще видите, че осветяването на тъмните ъгли на дома го прави цялостно по-светъл, просторен и приветлив.

Това са 4 идеи за освежаване на интериора у дома, които може да започнете да осъществявате още от утре. След като го направите, замислете се за още такива или се свържете със студио за интериорен дизайн. Защото домът ви е място, на което се зареждате – направете го максимално свеж, за да сте свежи и вие.

Вашият коментар