Освежаване на дома с гипсокартон

Ако в дома ви освежаването на старите стени, чрез боядисване с латекс вече не помага за прикриването на неравностите, пукнатините и падащата мазилка, а за основен ремонт така и не достигат парите, тогава най-вероятно сте си задавили този въпрос.

Оптималният изход от положението във вашия случай е гипсокартон. Със своята олекотеност, ниска себестойност и лесен за употреба, този материал ще задоволи и най-смелите ви фантазии за ремонта на жилището ви. Масовото му използване започва по време на втората световна война, когато военните на САЩ имат нужда от бързо изграждане на сгради, които да доставят всички необходими удобства на една сграда – топлоизолация, шумоизолация, здравина, а и цената на гипсокартона е изключително ниска.

Монтирането на гипсокартоновите плочи или листа е сравнително лесен за усвояване метод. Отделните листа се закрепва на носеща конструкция, която може да бъде дървена или метална, но все по-голяма популярност набира металната конструкция като евтина и надеждна алтернатива. Дървените конструкции използвани за основа имат много по-малък период на амортизация и много по-големи възможни дефекти.

Обърнете внимание, че листовете гипсокартон се произвеждат от натурални материали като гипс и картон, а както е известно киселинността на гипса е сходна с тази на човешката кожа. Гипсокартонът не съдържа никакви токсични примеси, което не може да се каже за някои други строителни материали като например пластмасовите панели и плочи. Освен тези качества материалът притежава и завидна шумоизолация, а равната му повърхност ще ви спести солидни средства. Друго предимство за интериора е възможността винаги да облепите гипсокартона с тапети или станалите модерни пвц стикери за стени.

Голямото предимство на подобни конструкции се явява технологията на „сухото“ строителство, при което се изключва използването на традиционните разтвори на водна основа, което е от особено голямо значение при ремонта на стари и нестабилни стени. Явява се и чудесна основа за лепене на фаянс и гранитогрес във всякакви размери и разновидности, както и е подходящ за проектиране на нестандартни окачени тавани и корнизи. При обшивката на стените във влажни помещения като банята например, трябва да се използват специализирания за целта влагоустойчив гипсокартон, чиито хидроизолационни качества предотвратяват напояването с влага и в последствие разрушаване на стената.

И така с минимални средства и усилия дома ви може да бъде освежен напълно а интериора подновен. Инвестирайки дори минималното, по този начин ще подобрите средата на живот, както и стойността на Вашето жилище при евентуална продажба. А влагайки малко собствен труд може да уникализирате своя дом чрез бърза декорация на стената с PVC стикери с различни форми и цветове.

Вашият коментар