Плодовете на гората

Лято е. Гората е място, в което можем да се скрием за почивка, разходка, пикник и не само. Тя е място, в което може да се намерят и горските плодове малини, къпини, касис. От ранна пролет до късна есен можем да хапнем плодове и да съберем ароматен чай за през зимата.

Диви ябълки

Ябълките са изключително полезни. Съдържащите се в тях фибри (около 3-4 г на 100 г) са ефикасно средство срещу запека, ако ги консумирате добре измити с кората, печени или варени. Настъргана с кората, ябълката помага да се пресече стомашно-чревното разстройство при бебета и деца. Добре е да знаете, че в кората й има 5-6 пъти повече витамин С, отколкото в сърцевината. Със сигурност в ябълките количеството на този витамин не отстъпва на количеството му, съдържащо се в лимоните, портокалите, грейпфрутите.

В ябълките има и малко витамин Р, който укрепва капилярите – особено важно за бременните. В узрелите жълти ябълки има и витамин А. Той е нужен за доброто зрение, укрепва имунната система и заздравява кожата, косата, венците и зъбите.

Ябълките поемат доста микроелементи от почвата: желязо, магнезий, калий. Тези микроелементи също са нужни на организма на бременните жени през 9-те месеца и през кърмаческия период. Захарите в плода са в умерено количество. Той е беден на мазнини, но съдържа много анти-оксиданти. Има малко ензими, а плодовата му киселина е много полезна.

Малини.

Могат да се намерят по всички български планини, храсталаци и планински скалисти склонове. С дивите горски малини са се хранили първите хора.
Листата на малиновия храст съдържат витамин С, пектин, каротин и др. Използва се за чай и приготвяне на различни екстракти за билки.
Сокът от горски малини е добър имуностимулатор, регулатор на кръвната захар.

Къпините

са другият горски дар, на който листата заздравят косата и се отразява добре при простудни заболявания. Черните продове са богат източник на антиоксиданти, толкова полезни за здравето и за изхвърлянето на токсини и баластни вещества от ортанизма ни.

Боровинките

са разпространени главно в Северното полукълбо и са около 100 вида. В България могат да се срещнат 4 вида – блатна, червена, синя и червена боровинка, а високопланинските райони са идеалното място за виреене.

Червената боровинка цъфти през май и узрява в края на юли. Хранителните и лечебните свойства са доказани. Не се богати на витамини, но притежават голямо количество винена и лимонена киселини. Червената боровинка често се използва при авитаминоза и гастрит. Горската синя боровинка е първенец сред плодовете по съдържание на манган и два пъти повече витамин А.

Освен че са много полезни, горските плодове са едни от най-ароматните вкусни. От край време българина си приготвя домашни сокове, компоти и сладка с тези безценни дарове на природата ни.

Вашият коментар