Каква е разликата между еднолицев и двулицев матрак

Всички видове матраци се избират строго индивидуално – според вкуса, целите и финансовите възможности. Всеки вид матрак носи различно усещане и влиза в синхрон с различни съображения.
Сред най-популярната класификация на видовете матраци е на: еднолицеви матраци и двулицеви матраци

Преди да направите окончателен избор на матрак, при всички случаи ще се сблъскате с дилемата „еднолицев матрак или двулицев матрак“.
В тази статия, ще ви разясним основните разлики между двата вида матраци.

Еднолицеви матраци

Еднолицевите матраци са като цяло по-бюджетният вариант. Този вид матраци са по-евтини, но се ползват само от едната страна, по-твърди са и се използват с вградена дървена рамка.

Освен по-ниската цена, основно предимството на еднолицевите матраци е, че позволяват по-лесно да проверите твърдостта им. Може да направите това още в самия магазин за матраци. Просто заради подматрачната рамка, твърдостта на един еднолицев матрак е константна величина.

Еднолицевите матраци са подходящи, ако не сте претенциозни и не целите голям комфорт в спалнята, а търсите лесно и бюджетно решение. Те са евтини и не е необходимо да ги напасвате дълго към определено място, защото просто трябва да монтирате здраво подматрачната рамка – и заспиват.

Двулицеви матраци

Двулицевите матраци са по-дебели и обикновено се правят от по-качествени материали. Заради това по принцип на двулицев матрак се спи по-комфортно.

Освен това, всеки двулицев матрак е по-дълготраен от еднолицевия, тъй като може да се обръща периодично.
Друго предимство на двулицевите матраци е, че могат да се използват с различни дамаски от двете страни. Това от своя страна създава 2 ползи:
Периодично можете да внасяте разнообразие в спалнята, като просто обръщате матрака

Можете да подбирате дамаските на матрака, според сезона – дебела вълнена дамаска за зимата, по-тънка памучна за лятото

Освен дебелината на дамаските, производството на двулицеви матраци позволява и да комбинирате твърдостта на страните на матрака. Така човек с по-специални изисквания може да лежи на по-твърдата, а друг на по-меката страна на матрака.
Въпреки, че се приемат като по-класен вид матраци, двулицевите матраци имат и своите недостатъци – отвъд факта, че в повечето случаи са по-скъпи от еднолицевите.

На първо място, когато купувате двулицев матрак, трябва да мислите и за подматрачна рамка към него. Трябва да преценявате по-точно размер, форма, качество на сглобяването. Ако не помислите за тези неща, може да предизвикате ускорена амортизация на двулицевия матрак, защото може да има процепи, през които да се просмукват влага и мръсотия. Това ще предизвика мухлясване на матрака и скоро ще трябва да го изхвърлите. Но пък и не можете просто да поставите двулицевия матрак върху пода, или върху друг матрак – ако искате да изкара по-дълго.

На второ място, може да се заблудите в преценката си за твърдостта на двулицевия матрак. Когато го пробвате в магазина, той ще е без подматрачна рамка, върху друг матрак и в по-различно положение. И щом го сглобите вкъщи, усещането по всяка вероятност ще е друго. Заради подматрачната рамка, двулицевият матрак може да промени твърдостта си – най-вероятно ще стане по-мек, защото слоевете му ще сплъстят, щом го натикате в подматрачната рамка.

В крайна сметка разликата между еднолицев и двулицев матрак е разлика между намеренията ви за спално обзавеждане.
Ако не ви вълнува толкова комфорта, не предвиждате кой знае каква експлоатация на матрака и искате да спестите пари и грижи, изберете еднолицев матрак.

Ако обаче държите на мекота, ако имате специфични нужди и сте готови да поддържате съвестно матрака, ако го приемате като инвестиция в качествен сън, Вашето решение е двулицев матрак.

Изборът между еднолицев и двулицев матрак е изцяло Ваш!

Вашият коментар