Само 20 минути за релаксация на тялото и ума

Днес всяка съвременна и образована жена знае, че каквито и козметични средства да прилага, без правилен режим на труд, хранене и почивка не може да се радва на добро здраве, истинска и трайна красота. Активната почивка, придружена от разходки, туризъм и спортни игри, е много полезна. През годишната отпуска във всички случаи трябва да се откъснете от всекидневната домашна обстановка и да се посветите на туризъм или пътуване. Идете на море или планина в зависимост от съветите на лекаря.

През последните години се установи, че един от начините за много бърза почивка е т. нар. релаксация (отпускане), което е доста близко по същество до източните методи на медитация. Тя се прилага обикновено след връщане от работа, когато сте физически и умствено преуморени, но кратки сеанси по 5-10 минути могат да се прилагат по няколко пъти дневно. Това със сигурност ще подобри и умственото и физическото състояние на организма, ще изгони стреса и ще подобри самочувствието.

Как и къде да практикувате релаксация.

В добре проветрена и тиха стая се изпънете по гръб. Желателно е на земята върху подложка за спорт и йога, но може и на спалня или легло, ако имате по-твърд матрак.
Според свободното си време отделете на процедурата около 15-20 минути, но максимум 30.

Под главата си поставете ниска възглавничка, а под краката по-висока. Затворете очите и поставете върху тях по един памучен тампон, напоен с чай от лайка. Може в другия край на стаята да запалите ароматна свещичка, стига аромата да бъде съвсем леко доловим и да няма натрапване на външни въздействия.

Отпуснете ръцете по дължината на тялото с длани, поставени на бедрата, и лакти, опрени на леглото.

Най-важното през тези минути е да дишайте бавно, дълбоко и ритмично, като го контролирате и следите въздуха първо да пълни дробовете, а после и диафрагмата.

Отпуснете съзнателно всички мускули на тялото. После престанете да мислите и се концентрирайте само върху вътешния си мир и спокойствие. Ако не можете да пропъдите сериозните мисли, концентрирайте вниманието си върху някой от крайниците си, като си представяте, ч.е той става все по-лек и безчувствен. Не трябва да има никакви мисли, но ако все пак има се стремете да са само положителни. Може да си мислите за моменти от детството си, щастливи момент с близък човек или вашите деца, хубаво място което сте посетили и ви е донесло приятни емоции.

По този начин неусетно се откъсвате от околната среда и психически и физически се отпускате. Умората изчезва бързо, работоспособността се възстановява, очите се ободряват, умореният вид изчезва.

След това можете да работите пълноценно още няколко часа. Тази почивка е най-полезна, когато се прилага в средата на деня, след ранната сутрешна смяна.

Релаксацията можете да използувате и за бързо заспиване вечер, когато страдате от безсъние.

Вашият коментар