Сайтовете се изграждат етап по етап

Съществуват няколко основни етапа при изработка на сайт, през които минава работата по изграждането му и които са важни за цялостния му облик. Стриктното спазване на тяхната последователност са задължителни за нас като специалисти с доказано име на пазара. Етапите са неизменни и задължителни, ако искаме да постигнем добри резултати и да задоволим максимално изискванията и нуждите на всеки клиент, колкото и взискателен да е той. Така стъпка по стъпка идеите на клиента и уменията на дизайнера водят до идеалния краен резултат на общите им усилия, който да покрива напълно критериите за добър, модерен и работещ сайт, конкурентноспособен на преситената Интернет ниша.

За да изградим професионално сайта, непременно стартираме работата по него планирайки преди това както крайните цели, така и етап по етап. Избистря се концепцията на бъдещата Интернет страница, нейната тематичност, концептуалност, специфика и основна дейност, целите и таргет групата, към които е насочена. Структурата, функционалностите, начините за рекламиране и презентиране, визията и дизайна – всичко това е заложено още на първия етап.

Важна стъпка при изработка на сайт са изборът на домейна и името на интернет страницата. Всеки домейн е добре да крие в себе си най-приоритетните за дейността ви ключови думи, така че да е лесно откриваем и добре класиран от големите търсещи машини в интернет още по презумпция. Подобни изисквания е хубаво да се заложат и когато определяме същинското име на новия сайт. С всичко това ориентираме още от самото начало в правилната посока както Интернет търсачките, така и потенциалните клиенти, потребителите в Интернет, партньорите и колегите си. Дали това ще бъде названието на вашата компания, вашето собствено име като запазена марка или нещо, преко свързано с основните ви дейности – изборът е изцяло ваш. Важното е формулата да е работеща и да сте напълно наясно с целите и възможностите си.

При всяко положение обаче е добре домейнът и името на вашия сайт или електронен магазин да бъдат по-кратки, запомнящи се и силно асоциативни, за да имат по-голяма ефективност спрямо и без това разглезения и преситен от информация потребител. Днес в Интернет сред най-популярните домейни, които са се наложили като водещи в класирането в големите Интернет търсачки, са такива като „.com“, „.net“, „.info“, „.org“ или „.eu“ в световен мащаб, а „.bg“ специално за страната ни.

След избора на домейна и името на сайта, важна последваща стъпка са софтуерните уеб решения, които ще вземете за сайта. Тогава вече се избират най-удачните платформи за всеки отделен случай, определят се структурата, функционалността и и общите концепции за сайта, набелязват се отделните точки на изграждането му.

Уеб дизайнът, чрез който ще бъде изработен сайта, е от огромна важност. Клиент и специалист е добре заедно да достигнат до най-оптималния избор, така че да не се нарушава, а да се подчертае концептуалността на сайта, да стане той бърз, атрактивен и ефективен, да има своя мобилна версия, структурно единство, лекота на работа, прегледност, ефективност. Логото, надписите, шрифтовете, съдържанието, илюстративната част /снимки, видео, мултимедия, графики/, всичко това влиза в разработката на уеб дизайна на страницата.

Също заради позиционирането на сайта в търсещите машини, а и заради бързината му и оптималната му работа, трябва да се подходи професионално и към валидиране на неговите HTML и CSS код.
Важно е да се знае, че през всеки етап от изработката на сайта, а и след това, той се тества постоянно. Това се прави през браузерите, които имат най-широко разпространение, както и на дисплей или монитор, при положение, че страницата е с мобилен или адаптивен уеб дизайн.

В края на процеса по изработка на сайт се извършва и първично SEO оптимизиране на уеб страницата, така че тя да е добре позиционирана в търсещите машини в Интернет.