Защо си струват UPS устройствата втора употреба?

UPS устройствата са нещо задължително за всеки, който ползва компютър или мрежа от компютри и работи с важна информация, която се съхранява на тях. Не зависимо дали това е компютър-сървър или потребителска машина. Тези устройства са системи, които осигуряват непрекъснато снабдяване с електроенергия в случай на прекъсване или временно спиране на електрозахранването.

Според специалистите от pclife.bg освен че помагат за запазването и съхранението на информацията и отворените приложения по време на работа, те осигуряват надеждно и безопасно изключване на системата.

UPS устройствата обикновено се поставят на „пътя“ между източника на електроенергия и другите устройства.
В зависимост от марката и характеристиките на UPS устройството, цените на новите UPS-и могат да варират от около 200 до над 1000 лева.

По-надеждните марки с добри показатели – надеждност на акумулатора, издръжливост, мощност – са на цени над 700 – 800 лева.
Ето защо изборът на UPS устройство втора употреба е доста добро решение за устройство с отлични показатели на изгодна цена.

Кои са недостатъците на UPS устройствата втора употреба?

– Гаранционен срок

Устройствата втора употреба обикновено се предлагат или без гаранция, или с остатъчна такава. Стандартната гаранция на повечето устройства е 6 месеца или само 7 дневния срок за тестване. Много от фирмите предлагат гаранция около 6 месеца на отделни важни компоненти на UPS устройството, като акумулаторната батерия.

– Амортизация

Като всяка техника втора употреба, това означава, че устройството е изплезвано и за да бъде работещо и надеждно са му били подменени някои компоненти.

Предимства на UPS устройствата втора употреба

– Цена

Цените са най-голямото предимство тук. Цената на UPS устройство от висок клас – добра мощност, реномирана марка и надеждност, ако устройството е втора употреба, ще е с повече от 50 % по-ниска от тази на същия модел в нов вариант. За устройство от известна марка с мощност 1000VA, rack mount втора употреба ще платите около 300 лева, а за ново такова – 800 лева.

– Нови акумулаторни батерии

Макар и устройството да е втора ръка, ако акумулаторната батерия, с която се продава, е нова, това означава, че надеждността и животът му е напълно подновен.

На пазара се предлагат и отделни компоненти за UPS устройства, като батерии, на доста изгодни цени.
Комбинирайки UPS устройство втора употреба и нова батерия като покупка, стойността им ще бъде много по-приемлива от тази на ново устройство от същия модел.

Както при новите UPS устройства, така и при тези втора употреба, е важно редовно да бъдат проверявани за евентуални технически проблеми, дали работят изправно, да бъдат тествани регулярно със симулация на проблемни ситуации.